De Berkelkapel

In 1976 werd in Haarlo het Egerländer orkest “de Berkelkapel” opgericht. Haarlo is een dorpje gelegen aan de rivier de Berkel in de gemeente Berkelland (Achterhoek). Met haar circa 600 inwoners kent Haarlo een bloeiend verenigingsleven, waaronder de Berkelkapel. 

Over

De Egerländer muziek die de Berkelkapel speelt is oorspronkelijk volksmuziek uit het Egerland, een regio in het noordwesten van Bohemen (tegenwoordig Tsjechië rond de stad Cheb en de rivier Ohře). De stad en de rivier heten in het Duits allebei Eger. De muziekstijl is gebaseerd op de oorspronkelijke Boheemse volksmuziek en te vergelijken met Zuid-Duitse en Oostenrijkse muziek. Vanaf de jaren 50 in de vorige eeuw werd deze muziekstijl vooral in Duitsland erg populair. In Nederland heeft deze muziek zijn intrede gedaan in de jaren 70 van de vorige eeuw. Met name langs de oostgrens zijn veel Egerländer kapellen in deze periode opgericht, vaak als onderdeel binnen een muziekvereniging met een harmonieorkest. De eerste bezetting van de Berkelkapel bestond uit 14 muzikanten en stond o.l.v. mede-oprichter Henk Sprick. Na 40 jaar is het orkest nog steeds springlevend en om het 40-jarige bestaan te vieren werd besloten een cd te maken. Het orkest bestaat op dit moment uit 20 enthousiaste leden en treedt met regelmaat op in Nederland en Duitsland. De kapel staat sinds 2011 o.l.v. Geert Sprick en speelt nog steeds de oorspronkelijke Egerländer muziek.

Geert Sprick

Met zijn jarenlange ervaring is Geert Sprick een goede bekende in de blaasmuziekwereld. Geert speelde jarenlang trompet in diverse nationaal bekende orkesten. In de Egerländer wereld verwierf hij naamsbekendheid als dirigent van o.a. de Bargkapel, de Glanerbrugger muzikanten en het verzorgen van workshops binnen dit genre. Sinds 1991 speelt Geert bij ‘the Ramblers’, ‘s werelds oudste, nog steeds spelende dansorkest. Verder geeft hij op verschillende locaties in de Achterhoek en Twente trompet- en ensemble les. Ook arrangeren en componeren behoort tot zijn werkzaamheden. Hiernaast presenteert hij wekelijks 2 radioprogramma’s bij RTV-Oost waarvan 1 over blaasmuziek, getiteld: ‘Even Uitblazen’.

Voor verdere info www.berkelkapel.nl, email: info@berkelkapel.nl

 Boek ons nu

Wilt u ons boeken? Of wilt u meer informatie hieronder?
Neem dan contact met ons op.